Consumption of industrialized and in natura foods by adults and its relationship to the nutritional state
Abstract
Introduction: The food pattern has undergoing changes in most countries, mainly in the replacement of nature foods or minimally processed by industrialized foods, submitted to methods which can change in an unfavorable way their nutritional composition. Objective: Associate food consumption with nutritional status of industrial workers. Materials and methods: This is a transversal study of analytical character. Was used data from 38 industrial workers of both sexes, between the ages 28 e 50 years. Results: Among the participants, 44.7% had BMI within normal limits, 65.8% without risk for diseases, and 55.3% presented moderate risk in the classification of the Waist-Hip Ratio (WHR). There were significant associations between the consumption of processed / ultraprocessed foods and BMI (p=0.031), processed / ultraprocessed foods and WC (p=0.001) and processed / ultraprocessed foods and WHR (p=0.003). It was observed that 48.5% of individuals with overweight showed a high consumption of processed foods. Discussion: The population studied reveals a higher percentage of overweight, this was compared with another study, and it’s interesting to observe the nutritional transition with the increase in the consumption of processed foods. Found increased consumption of processed / ultraprocessed foods in individuals with lower education, suggesting that people's level of knowledge has influence on their food choices. Conclusion: Significant association was found between the consumption of processed/ultra-processed foods and BMI, as well as WC and WHR in industrial workers.
References
-ABESO. Associação Brasileira para o Estudo da Obesidade e da Síndrome Metabólica. Diretrizes Brasileiras de Obesidade. 4ª edição. São Paulo. 2016.
-Barbalho, S.M.; Quesada, K.; Bechara, M.D.; Gabaldi, M.R.; Goulart, R.A.; Tofano, R.J.; Gasparini, R.G. Síndrome metabólica, aterosclerose e inflamação: tríade indissociável?. Jornal Vascular Brasileiro. Vol. 14. Num. 4. 2015. p. 319-327.
-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2ªedição. 1ªreimpr. Brasília. Ministério da Saúde. 2014. 156 p.
-Cembranel, F.; Hallal, A.L.C.; González-Chica, D.A.; Orsi, E. Relação entre consumo alimentar de vitaminas e minerais, índice de massa corporal e circunferência da cintura: um estudo de base populacional com adultos no Sul do Brasil. Cad. Saúde Pública. Rio de Janeiro. Vol. 33. Num.12. 2017.
-Freitas, E.S.; Canuto, R.; Henn, R.L.; Olinto, B.A.; Macagnan, J.B.A; Pattussi, M.P.; Busnello, F.M.; Olinto, M.T.A. Alteração no comportamento alimentar de trabalhadores de turnos de um frigorífico do sul do Brasil. Ciência e saúde coletiva. Rio de Janeiro. Vol. 20. Num. 8. 2015. p. 2401-2410.
-Hall, K.D.; Ayuketah, A.; Brychta, R.; Cai, H.; Cassimatis, T.; Chen, K.Y.; Chung, S.T.; Costa, E.; Courville, A.; Darcey, V.; Fletcher, L.A.; Forde, C.G.; Gharib, A.M.; Guo, J.; Howard, R.; Joseph, P.V.; McGehee, S.; Ouwerkerk, R.; Raisinger, K.; Rozga, I.; Stagliano, M.; Walter, M.;Walter, P.J.; Yang, S.; Zhou, M. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metabolism. Vol. 30. 2019. p. 1-11.
-Lange, S.G.; Lopes, J.I.; Navarro, F. Prevalência de sobrepeso e obesidade em funcionários das escolas municipais de um município do oeste do Paraná. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 7. Num. 42. 2013. p. 125-130.
-Lean, M.E.J.; Han,T. S.; Morrison, C. E. Waist circumference as a measure for indicating need for weight management. BMJ. Vol. 311. 1995. p. 158-61.
-Malta, D.C.; Andrade S.C.; Claro, R.M.; Bernal, T.I.; Monteiro, C.A. Evolução anual da prevalência de excesso de peso e obesidade em adultos nas capitais dos 26 estados brasileiros e no Distrito Federal entre 2006 e 2012.Revista Brasileira de Epidemiologia. São Paulo. Vol. 17. Num. 1. 2014. p. 267-276.
-Martino, F.A.N.; Borges, M.B.; Guedes, D.P. Hábito alimentar e síndrome metabólica em uma amostra de adultos brasileiros. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Vol. 64. Num. 3. 2014.
-Martins, P. C.; Carvalho, M. B.; Machado, C. J. Uso de medidas autorreferidas de peso, altura e índice de massa corporal em uma população rural do nordeste brasileiro. Revista Brasileira de Epidemiologia. São Paulo. Vol. 18. Num. 1. 2015. p. 137-148.
-Mendonça, J.L.S.; Santos, P.B.; Santos, R.P.; Rocha, V.S. Consumo de grupos de alimentos em adultos com excesso de peso. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 12. 2018. p. 245-252.
-Norton, K.; Olds, T. Anthropometrica: a textbook of body measurement for sports and health courses. Sydney: University of New South Whales Press. 2000.
-Pohl, H.H.; Arnold, E. F.; Dummel, K. L.; Cerentini, T. M.; Reuter, É. M.; Reckziegel, M. B. Indicadores antropométricos e fatores de risco cardiovascular em trabalhadores rurais. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 24. Num. 1. 2018. p. 64-68.
-Santos, J.S.; Amadio, M.B. Proposta e aplicação de um questionário de frequência alimentar baseado no guia alimentar para a população brasileira. Revista de Iniciação Científica, Tecnológica e Artística Edição Temática em Saúde e Bem-estar. São Paulo. Vol. 7. Num. 5. 2018.
-Schnabel, L.; Kesse-Guyot, E.; Allès,B.; Touvier, M.; Srour, B.; Hercberg, S.; Buscail, C.; Julia, C. Association Between Ultraprocessed Food Consumption and Risk of Mortality Among Middle-aged Adults in France. JAMA Intern Med. Vol. 179. num. 4. 2019. p. 490-498.
-Torres-Zapata, A. E.; e colaboradores. Hábitos alimentarios y estado nutricional en trabajadores de la industria petrolera. Horiz. sanitario, Villahermosa. Vol. 16. Num. 3. 2017.p. 183-190.
-Vandevijvere, S.; Ridder, K.; Fiolet, T.; Bel, S.; Tafforeau, J. Consumption of ultra-processed food products and diet quality among children, adolescents and adults in Belgium. European Journal of Nutrition. Num. 28. suppl. 4. 2018. p. 1-12.
-Vinholes, D.B.; Assunção, M.C.F.; Neutzling, M. B. Frequência de hábitos saudáveis de alimentação medidos a partir dos 10 Passos da Alimentação Saudável do Ministério da Saúde: Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil. Cad. Saúde Pública. Rio de Janeiro. Vol. 25. Num. 4. 2009. p. 791-799.
Copyright (c) 2020 Verônica Nadine de Carvalho, Analie Nunes Couto, Isabel Pommerehn Vitiello, Cassiano Severgnini, Hildegard Hedwig Pohl
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).