Evaluation of state nutrition and food habits of pre-school and school of school University Adventist model of the center of São Paulo – UNASP

  • Patrí­cia Ceolin Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Obesidade e emagrecimento. Bacharel em Nutrição pela Universidade Adventista de São Paulo (UNASP)
  • Luciane Dalazem Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Obesidade e emagrecimento. Bacharel em Nutrição pela Universidade Adventista de São Paulo (UNASP)
  • Luciane de Moraes Laranjeira Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal do Mato Grosso - UFMT
  • Marle Alvarenga Docente da Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo - USP
Keywords: Eating habits, Child obesity, Preschoolers

Abstract

Introduction: Currently, obesity is one of the most serious public health problems. Its prevalence has been growing in recent decades, both in developed countries, as in the developing world, leading to the disease condition that global epidemic. Objective: To evaluate the nutritional status and dietary intake of children aged 4 to 11 years enrolled in the School of Model Adventist University of Sao Paulo - UNASP - Campus 1. Methodology: The children were weighed and measured with balance and meter of stature and classified in body mass index - BMI and curve of National Center for Health Statistics - NCHS. A questionnaire has been prepared for this research, containing questions related to nutrition of children, often food and general information and sent to parents / guardians for completion. Results: Of the 209 children evaluated anthropometry, 6.10% showed up in low weight, 51.64% in eutrophication, 29.58% and 12.68% in overweight in obesity. On the questionnaires of food history, only 30.84% returned them. Conclusion: There was a worrying prevalence of overweight children and obesity, which confirms the public health problem.

References

- Abrantes, M.M.; Lamounier, J.A.; Colosimo, E.A. Prevalência de sobrepeso e obesidade em crianças e adolescentes das regiões Sudeste e Nordeste, Jornal de Pediatria (Rio J). vol. 78. no. 4. Porto Alegre. 2002.

- Almeida, S.S.; Nascimento, P.C.B.D.; Quaioti, T.C.B. Quantidade e qualidade de produtos alimentícios anunciados na televisão Brasileira, Revista de Saúde Pública vol. 36. no. 3. São Paulo June 2002.

- Akré, J. Alimentação infantil – bases fisiológicas, IBFAN Brasil, OMS, OPAS e Uicef, Brasil, 1997.

- Atalah, E.S.; Urteaga, C.R.; Rebolledo, A.A.; Delfin, S.C.; Ramos, R.H. Prevalencia de obesidad en escolares de la Región de Aysén, Revista chilena de pediatria. vol. 70 n. 3 Santiago May. 1999.

- Atalah, E.S.; Urteaga, C.R.; Rebolledo, A.A.; Delfin, S.C.; Ramos, R.H. Patrones alimentarios y de actividad física en escolares de la Región de Aysén Revista chilena de pediatria. vol. 70 n. 6 Santiago Nov. 1999.

- Atenas, M.L.B. Crescendo com saúde: o guia de crescimento da criança, São Paulo C2 Editora e Consultoria em Nutrição. 1999.

- Azevedo, T.C.G. Perfil nutricional de crianças que “não come” (queixa materna), Tese de mestrado, Escola paulista de medicina, São Paulo. 1995.

- Burrows, R.A. Prevención y tratamiento de la obesidad desde la niñez: la estrategia para disminuir las enfermedades crónicas no transmisibles del adulto, Revista médica. Chile. vol. 128 n. 1 Santiago Jan. 2000.

- Burrows, R.A. Gattas, V.Z. Leiva, L.B. Barrera, G.A. Burgueño, M.A. Características biológicas, familiares y metabólicas de la obesidad infantil y juvenil Revista médica. Chile vol. 129. n. 10. Santiago Oct. 2001.

- Campos, A.L.R. Estudo comparativo das características intelectuais de crianças e adolescentes obesos e eutróficos, através da escola de inteligência Wechsler para crianças, Tese de mestrado, Escola paulista de medicina, São Paulo. 1994.

- Cordas, T.A.; Cobelo, A.; Fleitlich, B.; Guimarães, D.B.S.; Schomer, E. Anorexia e bulimia. O que são? Como ajudar? Um guia para pais e familiares. ARTMED, Porto Alegre, 1998.

- Couto, A.C.O. Caracterização da introdução sólida em crianças da zona urbana e rural. Curitiba. 2000.

- Engstrom, E.M.; Anjos, L.A. Relação entre o estado nutricional materno e sobrepeso das crianças brasileiras Revista de Saúde Pública vol. 30. no. 3 São Paulo June. 1996.

- Gerber, Z.R.S.; Zielinsky, P. Fatores de risco aterosclerose na infância um estudo epidemiológico Arquivo Brasileiro de Cardiologia. vol. 69 n. 4 São Paulo Oct. 1997.

- Halpern, Z. Fórum Nacional sobre Promoção da Alimentação Saudável e Prevenção da Obesidade na Idade Escolar, Revista Abeso Edição. 15. 2003.

- Maestro, V. Padrão alimentar e estado nutricional: caracterização de escolares de município paulista, Piracicaba, 2002.

- Mahan, L.K.; Krause: alimentos, nutrição& dietoterapia, 10ºed., São Paulo, Roca, 2002.

- Molasco, M.P.B. Estudo dos fatores de risco, composição corporal e valores séricos de lipídeos e lipoproteínas em crianças obesas, Tese de doutorado, Escola paulista de medicina, São Paulo. 1992.

- Moura, E.F.A. Duração do período de aleitamento materno de crianças atendidas em ambulatório de pediatria, Jornal de Pediatria (Rio J) 1997; 73(2):106-110.

- Pellanda, L.C.; Echenique, L.; Barcellos, L.M.A.; Maccari, J.; Borges, F.K.; Zen, B.L. Doença cardíaca isquêmica: a prevenção inicia durante a infância Jornal de Pediatria (Rio J) vol. 78 n. 2 Porto Alegre Mar./Apr. 2002.

- Post, C.L.; Victora, C.G.; Barros, F.C.; Horta, B.L.; Guimarães, P.R.V. Desnutrição e obesidade infantis em duas coortes de base populacional no sul do Brasil: tendências e diferenciais Caderno de Saúde Pública vol.12 suppl.1 Rio de Janeiro 1996.

- Priore, S.E. Perfil nutricional de adolescentes do sexo masculino residentes em favelas. São Carlos; UFSCar, 1996.

- Ribeiro, IC. Condição nutricional de pré-escolares em escola pública do município de São Carlos SP de acordo com a condição sócio econômica, Tese de mestrado, Escola paulista de medicina, São Paulo. 2001.

- Santana, A.C.de. Mudanças recentes nas relações de demanda de carne no Brasil. Revista de economia e sociologia rural. V. 37. n. 2. p. 51,76. abr/jun. 1999.

- Segnorelli, V.M.H. Obesidade na infância e adolescência, Monografia de Pós-graduação, Universidade São Judas, São Paulo 2002.

- Sigulem, D.M. Obesidade na infância e na adolescência, Tese de doutorado, Escola paulista de medicina, São Paulo 1998.

Published
2012-01-28
How to Cite
Ceolin, P., Dalazem, L., Laranjeira, L. de M., & Alvarenga, M. (2012). Evaluation of state nutrition and food habits of pre-school and school of school University Adventist model of the center of São Paulo – UNASP. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 2(12). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/114
Section
Scientific Articles - Original