The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective

  • Luana Carvalho Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Farroupilha, Campus Santa Rosa, Santa Rosa-RS, Brasil.
  • Daniela Copetti Santos Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Farroupilha, Campus Santa Rosa, Santa Rosa-RS, Brasil.
Keywords: Feeding, Curriculum, Diseases

Abstract

Introduction: Policies to promote healthy eating (PAS) recognize the school as a privileged space for its contribution to the achievement of autonomy and the adoption of healthy habits, especially when it comes to school meals. Since the adoption of Law 13666/2018 amending Law No. 9,394 LDBEN / 1996 (Law on Guidelines and Bases of National Education), it is discussed the inclusion of the cross-cutting theme of food education in the school curriculum, especially in the disciplines of Science and Biology. At the Federal Farroupilha Institute (IFFAr) we have the Biological Sciences Course, which forms teachers who will work in Basic Education with children and adolescents. Objective: The objective of our work was to make these scholars aware of the importance of the theme, mainly from the construction of didactic materials. Results: From the development of this work, there were many reflections about the theme, and it was possible to socialize the importance of having a healthy diet.

Author Biography

Daniela Copetti Santos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Farroupilha, Campus Santa Rosa, Santa Rosa-RS, Brasil.

Doutora em Ciências Biológicas - Bioquimica pela UFRGS

Mestre em Biologia Celular e Molecular pela PUC/RS

Especialista em Genética e Evolução Biológica pela UPF

Graduada em Ciências Biológicas pela Unicruz

Professora efetiva do Instituto Federal Farroupilha.

References

-Almeida, D. L. Alimentação adequada como direito fundamental: Desafios para garantir a efetivação. Revista Internacional de Direito e Cidadania. Núm. 8. p. 55-70. 2010.

-Amaral, C.M.C. Educação alimentar. FMPB.2008.

-Brasil. Ministério da Educação. Decreto nº 7.083, de 27 de janeiro de 2010. Dispõe sobre o Programa Mais Educação. Diário Oficial da União.27/01/2010.

-Brasil.Presidência da República. Lei nº 11.947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica. Brasília: Diário Oficial da União, 2009.

-Brasil. Decreto nº 7.083, de 27 de janeiro de 2010. Dispõe sobre o Programa Mais Educação. Diário Oficial da União. 27/01/2010.

-Brasil. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Resolução/CD/FNDE nº. 26, de 17 de julho de 2013. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar-PNAE. Brasília: Ministério da Educação. 2013.

-Brasil. Lei de Diretrizes e Bases da Educação Nacional (LDBEN). Lei número 9394, 20 de dezembro de 1996.

-Brasil. Lei 13.666, 16 de maio de 2018. Altera a Lei nº 9.394, de 20 de dezembro de 1996 (Lei de Diretrizes e Bases da Educação Nacional), para incluir o tema transversal da educação alimentar e nutricional no currículo escolar. Brasília: Ministério da Educação, 2018.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília: Ministério da Saúde.85 p. (Série B. Textos Básicos de Saúde). 2012.

-Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília, (DF): MDS; Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. 2012.

-Lopes, A.C. Tratado de Clínica Médica. Editora Roca. São Paulo. 2006. Vol. II.

-Silva, M. A. S.; e colaboradores. Utilização de Recursos Didáticos no processo de ensino e aprendizagem de Ciências Naturais em turmas de 8º e 9º anos de uma Escola Pública de Teresina no Piauí. In: congresso norte nordeste de pesquisa e inovação, 7, Palmas, 2012 Anais do VII CONNEPI.

-Torres, A.; Furumoto, R. A.; Alves, E. D. Obesidade infantil -Prevalência e fatores etiológicos. Data da publicação: 2010. Disponível em: Acesso em 23/09/2018.

-World Health Organization (WHO)Food and Agriculture Organization of the United Nations; 2003. Diet, nutrition and prevention of chronic diseases: report of a joint WHO/FAO expert consultation Geneva, 28 jan. –1 feb. 2002. (WHO Technical Report Series.916), disponível em: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42665/WHO_TRS_916.pdf;sequence=1. Acesso em: 20/02/2019.

Published
2020-05-16
How to Cite
Carvalho, L., & Santos, D. C. (2020). The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 13(81), 723-730. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1051
Section
Scientific Articles - Original