Eating behavior and nutritional status in course of medicine teachers from the university of south of Santa Catarina, Brazil

  • Daiana Louise Andrade Silva Faculdade de Medicina, Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.
  • Francisca Maria Araújo da Silva Faculdade de Medicina, Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.
  • Samuel Eneias Pereira Viana Faculdade de Medicina, Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.
  • Ivan Carlos Tenório Lins Faculdade de Medicina, Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.
  • Claudia Meurer Souza Programa de pós-graduação em Ciências da Saúde (PPGCS), Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.
  • Betine Moehlecke Pinto Moehlecke Iser Programa de pós-graduação em Ciências da Saúde (PPGCS), Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.
Keywords: Risk factors, Chronic disease, Behavioral risk factor surveillance system, Eating habits, Nutritional status

Abstract

Introduction: Non-communicable chronic diseases are diseases resulting from the social way of organizing life and health behaviors of the population, accounting for 71% of the world's deaths. The objective is to assess the nutritional status and food behavior of medicine teachers from an university in the South of Brazil.Materials and Methods: A cross-sectional study about food consumption and self-reported anthropometric measures in a sample of teachers of medicine at the University of Southern of Santa Catarina, Tubarão in 2014. The indicators are presented by the prevalence (%) and prevalence ratios (PR), and 95% confidence interval.Results: 155 teachers were interviewed, 61.3% male. The mean age was 45.2 ± 10.6 years old. Most of them were doctors from the clinic area. Regular consumption of fruits and vegetables was observed in 60.7% and the recommended intake in 41.3%. The regular consumption of beans was reported by 20%, of fish by 85.8%. Overweight was verified in 50.3% of interviewees, more common in men, those aged ≥45 years old and from the surgical area. Obese (14.2%) had higher consumption of fatty meat (PR 2.01 95% CI 1.10 –3.68) and soda or artificial juice (PR 2.01 95% CI 1.04 –3.90). Conclusion:The study pointed a proper feeding behaviorin most medical teachers, health professionals in general, while the nutritional status followed the national pattern, showing the need for measures to reduce weight in this population.

Author Biographies

Daiana Louise Andrade Silva, Faculdade de Medicina, Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.

Médica formada pela Universidade do Sul de Santa Catarina em 2015, atua no serviço de urgência e emergencia no estado de Sergipe e na Estratégia da Saúde da Famí­lia. Concluiu o curso de pós graduação em dermatologia em 2018 pela Faculdade de ciências médicas, IPEMED, em Brasí­lia, onde esta cursando a pós graduação em medicina estética. Também esta cursando especialização em Saúde da Famí­lia pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte pelo programa Mais Médicos. 

Francisca Maria Araújo da Silva, Faculdade de Medicina, Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.

Médica formada pela Universidade do Sul de Santa Catarina, especialista em Cardiologia.

Samuel Eneias Pereira Viana, Faculdade de Medicina, Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.

Médico formado pela Universidade do Sul de Santa Catarina. Atualmente diretor clí­nico do Hospital Regional do Icó - CE. 

Ivan Carlos Tenório Lins, Faculdade de Medicina, Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.

Médico formado pela Universidade do Sul de Santa Catarina. Atuando na Estratégia de Saúde da Famí­lia de Tramandaí­ - RS.

Claudia Meurer Souza, Programa de pós-graduação em Ciências da Saúde (PPGCS), Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.

Mestranda em Ciências da Saúde. Nutricionista com especialização em nutrição materno infantil, saúde pública e nutrição esportiva.

Betine Moehlecke Pinto Moehlecke Iser, Programa de pós-graduação em Ciências da Saúde (PPGCS), Universidade do Sul de Santa Catarina (UNISUL), Tubarão-SC, Brasil.

Doutora em Epidemiologia, consultora em vigilância de doenças e agravos não transmissí­veis

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Published
2020-04-12
How to Cite
Silva, D. L. A., da Silva, F. M. A., Viana, S. E. P., Lins, I. C. T., Souza, C. M., & Iser, B. M. P. M. (2020). Eating behavior and nutritional status in course of medicine teachers from the university of south of Santa Catarina, Brazil. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 13(80), 588-598. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1020
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Scientific Articles - Original