Energy analysis and the fat content of food products offered for children

  • Caroline Gomes da Silva Centro Universitário Campo Real, Guarapuava-PR, Brasil.
  • Patrí­cia Chiconatto Centro Universitário Campo Real, Guarapuava-PR, Brasil.
  • Simone Carla Benincá Centro Universitário Campo Real, Guarapuava-PR, Brasil.
  • Vania Schmitt Centro Universitário Campo Real, Guarapuava-PR, Brasil.
Keywords: Foods, Child obesity, Nutrition labeling, Fats

Abstract

To reduce the rates of overweight and obesity, there is a need for moderation in the consumption of processed foods, which tend to please the palate of children. Usually these foods boast high levels of sugar, fat, sodium, and deficiencies of essential nutrients. In order to increase the consumption of these products, packages and advertisements are very attractive. The goal of the research was to verify the energy quantity, total fats, saturated fats and trans fats in foods consumed by children, as well as check your fitness with the daily recommendations for children ages 4 to 8 years. We evaluated three different brands, labels, totaling 15 products including: milk chocolate flavor drinks, breaded chicken, stuffed cookie chocolate, milk chocolate and salty. Among the products evaluated the breaded chicken was presented highest percentage of adequacy in relation to recommendation of calories, total fat and saturated. Regarding trans fats only two fingers and a brand of biscuit stuffed chocolate flavor presented in value. It is concluded that most of the products examined exhibited high energy value and excess fats, which can be a triggering factor of obesity and other chronic diseases in children.

Author Biographies

Caroline Gomes da Silva, Centro Universitário Campo Real, Guarapuava-PR, Brasil.

Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Campo Real de Guarapuava - PR, Brasil.

Patrí­cia Chiconatto, Centro Universitário Campo Real, Guarapuava-PR, Brasil.

Nutricionista na Prefeitura Municipal de Guarapuava - PR. Mestre em Desenvolvimento Comunitário, Docente do Curso de Nutrição no Centro Universitário Campo Real, Paraná, Brasil.

Simone Carla Benincá, Centro Universitário Campo Real, Guarapuava-PR, Brasil.

Nutricionista, Doutora em Ciências da Saúde com ênfase em Gastroenterologia Clí­nica pela Universidade Federal de São Paulo. Docente do Curso de Nutrição no Centro Universitário Campo Real, Paraná, Brasil.

Vania Schmitt, Centro Universitário Campo Real, Guarapuava-PR, Brasil.

Nutricionista, Mestre em Desenvolvimento Comunitário, Docente do Curso de Nutrição no Centro Universitário Campo Real, Paraná, Brasil.

References

-Almeida, S.S.; Nascimento, P.C.B.D.; Quaioti, T.C.B. Quantidade e qualidade de produtos alimentícios anunciados na televisão brasileira. Revista de Saúde Pública. Vol. 36. 2002. p. 353-355.

-ABESO.Associação Brasileira para o Estudo da Obesidade e da Síndrome Metebólica. Mapa da obesidade. 2018. Disponível em: . Acesso em: 02/07/2018.

-Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Manual de orientação aos consumidores: Educação para o Consumo Saudável. Brasília. 2008.

-Brasil. Anvisa. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. RDC nº 360, de 23 de dezembro de 2003. Dispõe sobre o regulamento técnico sobre rotulagem nutricional de alimentos embalados. Diário Oficial da União. 2003.

-Brasil. Ministério da Saúde. Guia Alimentar para a População Brasileira. 2014.

-Brasil. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Caderno de Materiais Técnicos do PNAE. 2010. Disponível em: <http://www.crn1.org.br/images/pdf/publica/mat_tec_nut.pdf>.Acesso em: 18/11/2018.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Vigilância de Doenças e Agravos não Transmissíveis e Promoção da Saúde. Vigitel Brasil 2017: vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico: estimativas sobre frequência e distribuição sociodemográfica de fatores de risco e proteção para doenças crônicas nas capitais dos 26 estados brasileiros e no Distrito Federal em 2017. Brasília. Ministério da Saúde. 2018.

-Carvalho, C.A.; Fonsêca, P.C.A.; Priore, S.E.; Franceschini, S.C.C.; Novaes, J.F. Consumo alimentar e adequação nutricional em crianças brasileiras: revisão sistemática. Revista Paulista de Pediatria. Vol. 33. Num. 2. 2015. p. 211-221.

-Dumke, E.; Schalemberguer, J.T.S.; Benedetti, F.J. Consumo e análise de gorduras totais de alimentos ultraprocessados ingeridos por pré-escolares. Revista Disciplinarum Scientia. Vol. 16. Num. 1. 2015. p. 89-99.

-Hissanaga, V.M.; Proença, R.P.C; Block, J.M. Ácidos graxos trans em produtos alimentícios brasileiros: uma revisão sobre aspectos relacionados à saúde e a rotulagem nutricional. Revista de Nutrição. Vol. 25. 2012. p. 517-553.

-IOM, Institute of Medicine. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. Washington (DC).National Academy Press. 2005.

-Lago. L.C. Análise do valor nutricional de alimentos industrializados destinados ao público infantil e seu possível impacto na saúde das crianças. TCC de Especialização em Gastronomia e segurança alimentar. Brasília. Universidade de Brasília. 2004.

-Machado, T.B.; Weber, M.L. Análise do teor de gorduras em alimentos industrializados consumidos pelo público infantil. Revista Life Style. Vol. 3. Num. 2. 2016. p. 44-58.

-Marchioni, D.M.L.; Mendes, A.; Gorgulho, B.; Stella, R.H.; Fisberg, R.M. Densidade energética da dieta e fatores associados: como está a população de São Paulo?. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Vol. 56. Num. 9. 2012. p. 638-645.

-OPAS. Organização Pan-Americana da Saúde. Alimentos e bebidas ultra processados na América Latina: tendências, impacto sobre a obesidade e implicações para as políticas públicas. Brasília-DF. OPAS. 2018. 60p.

-Santos, R.D.; Gagliardi, A.C.M.; Xavier, H.T.; Magnoni, C.D.; Cassani, R.; Lottenberg, A.M.P. et al. Sociedade Brasileira de Cardiologia. I Diretriz sobre o consumo de Gorduras e Saúde Cardiovascular. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Vol. 100. Num. 1. Supl. 3. 2013. p. 1-40.

-Silva, V.A.; Sousa, I.F.; Silva, L.L.; Garcia, A.F.C.; Loreto, M.D.S. Análise comparativa entre o consumo infantil de alimentos industrializados e a renda familiar na cidade de Ponte Nova-MG. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Viçosa. Viçosa. 2009.

-Silva, J.A. Análise de produtos alimentícios ofertados à população infantil: tipo de processamento e presença de aditivos químicos. Monografia de Graduação. Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Natal. 2016.

-Teixeira, G.L.S.B.; Farias, D.M.A.; Macário, Y.C.; Silva, A.N.; Vieira, R.S.; Nascimento, J.S. Teores de Sódio, Açúcares e Lipídeos de Alimentos Infantis Comercializados no Município de Caruaru-PE. Revista Eletrônica da Estácio Recife. Vol. 1. Num. 1. 2015. p. 1-10.

-Teixeira, S.M.; Chiconatto, P.; Mazur, C.E.; Schmitt, V. Alimentos consumidos por crianças em idade escolar: análise das tabelas nutricionais. RBONE-Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. Vol.11. Num. 67. 2017. p. 531-540. Disponível em: <http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/581>

Published
2019-08-22
How to Cite
da Silva, C. G., Chiconatto, P., Benincá, S. C., & Schmitt, V. (2019). Energy analysis and the fat content of food products offered for children. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 13(79), 470-477. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1003
Section
Scientific Articles - Original