Comparison of the profile of consumption of lipid by elderly women bearer and not bearer of metabolic syndrome participants of a project's hospital of catholic university of Brazilian

  • Ana Maria da Costa Gonçalves Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu em Obesidade e Emagrecimento da Universidade Gama Filho - UGF
  • Érika Carolina e Silva Ximenes Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu em Obesidade e Emagrecimento da Universidade Gama Filho - UGF
  • Robertta Pereira Vilhena do Nascimento Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu em Obesidade e Emagrecimento da Universidade Gama Filho - UGF
Keywords: Obesity, Lipid consumption, Metabolic syndr, Elderly

Abstract

Introduction: Obesity is caused by increased consumption of calories and sedentary lifestyle, may lead to the emergence of disorders in the body, such as metabolic syndrome, strongly associated with cardiovascular risk factors. The standard food with a high consumption of fats has left the society susceptible to the components of metabolic syndrome. Objective: Compare the consumption of lipids of elderly women patients carriers and not carriers of the metabolic syndrome. Materials and Methods: This is a cross-sectional study which examined the food consumption of 98 elderly women in the period April 2005 to December 2005. The energy consumption total and fractions of lipids were estimated by the registered food for three days. The diagnosis of the syndrome was held as the criteria NCEP-ATP III and IDF. Results: The prevalence of metabolic syndrome as NCEP-ATP III was 41.8%, while the IDF was 53.1%. There was statistically significant difference in consumption of polyunsaturated fats. Discussion: The tendency of patients of bearer by the syndrome consumes hyper lipid diet, and the significantly lower consumption of polyunsaturated fatty acids, seem to be relevant in the development of metabolic syndrome. Conclusion: There is an inadequate intake of nutrients lipid by older women, which is a risk factor for metabolic syndrome.

References

- Bertolino, C.N.; Castro, T.G.; Sartorelli, D.S.; Ferreira, S.R.G.; Cardoso, A.M. Influência do Consumo Alimentar de Ácidos Graxos Trans no Perfil de Lipídios Séricos em Nipo-Brasileiros de Bauru, São Paulo, Brasil. Cadernos de Saúde Pública. Rio de Janeiro. Vol. 22. Num. 2. 2006. p. 357-364.

- Castro, L.C.V.; Franceschini, S.C.C.; Priori, S.E.; Pelluzio, M.C.G. Nutrição e Doenças Cardiovasculares: os Marcadores de Risco em Adultos. Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 17. Num. 3. 2004. p. 369-377.

- Cervato, A.M.; Mazzilli, R.N.; Martins, I.S.; Marucci, M.F.N. Dieta Habitual e Fatores de Risco para Doenças Cardiovasculares. Revista de Saúde Pública. São Paulo. Vol. 31. Num. 3. 1997. p. 227-235.

- Cuppari, L. Nutrição Clínica no Adulto. 2ª edição. São Paulo. Manole. 2005.

- Duarte, A.C.; Borges, C. Síndrome Metabólica: Semiologia, Bioquímica e Prescrição Nutricional. Rio de Janeiro. Axcel Books. 2005.

- Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults. Executive summary of the third report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Journal of the American Medical Association. Chicago. Vol. 285. Num. 19. 2001. p. 2486–2497.

- Ford, E.. Prevalence of the Metabolic Syndrome Defined by the International Diabetes Federation Among Adults in the US. Diabetes Care. Indianapolis. Vol. 26. Num. 3. 2003. p. 575-581.

- Frank, A.A.; Soares, E.A.; Fernandes, A.S.; Santinoni, E. Adequação de Proteínas e Lipídeos na Dieta do Idoso. In: Frank, A. A.; Soares, E. A. Nutrição no Envelhecer. São Paulo. Atheneu. 2004.

- Freire, R.D.; Cardoso M.A.; Gimeno, S.G.A.; Ferreira, S.R.G. Dietary Fat is Associated with Metabolic Syndrome in Japanese-Brazilians. Diabetes Care. Indianapolis. Vol. 28. Num. 7. 2005. p. 1779-1785.

- Harris, N.G. Nutrição no Envelhecimento. In: Escott-Stump, S.; Mahan, L.K. Krause: Alimentos, Nutrição & Dietoterapia. 10ª edição. São Paulo. Rocca. 2003.

- Herbert, P.N. Distúrbios do Metabolismo dos Lipídios. In: Andreoli, T.E.; Vasconcelos, M.M. Cecil Medicina Interna Básica. 5ª edição. Rio de Janeiro. Guanabara Koogan. 2002.

- Giugliano, R. Fundamentos da Nutrição. 2ª edição. Brasília. Universa. 2000.

- Giugliano, R.; Melo, L. R. Obesidade em Foco: Capítulo Especial sobre Leptina. Brasília. Universa. 2003. 40 p.

- Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2002-2003: Análise da Disponibilidade de Alimentos e do Estado Nutricional no Brasil. Rio de Janeiro. IBGE. 2004. 76 p.

- International Diabetes Federation: The IDF Consensus Wordwide Definition of the Metabolic Syndrome. 2006. Disponível em: <http://www.idf.org/webdata/docs/MetS_def_update2006.pdf> Acesso em: 26 de Março, 2008. 16p.

- Lopes, A.C.S.; Caiaffa, W.T.; Sichieri, R.; Mingoti, S.A.; Lima-Costa, M.F. Consumo de Nutrientes em Adultos e Idosos em Estudo de Base Populacional: Projeto Bambuí. Cadernos de Saúde Pública. Rio de Janeiro. Vol. 21. Num. 4. 2005. p. 1201-1209.

- Lopes, I.M.; Marti, A.; Moreno-Aliaga, M. J.; Martinez, A. Aspectos Genéticos da Obesidade. Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 17. Num. 3. 2004. p. 327-338.

- Marques, A.P.O.; Arruda, I.K.G.; Espírito Santo, A.C.G.; Raposo, M.C.F.; Guerra, M.D.; Sales, T.F. Prevalência de Obesidade e Fatores Associados em Mulheres Idosas. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. São Paulo. Vol. 49. Num. 3. 2005. p. 441-448.

- Monteiro, C.A. Velhos e Novos Males da Saúde no Brasil: A Evolução do País e de suas Doenças. São Paulo. Hucitec. 1995.

- Montilla, R.N.G.; Marucci, M.F.N.; Aldrighi, J.M. Avaliação do Estado Nutricional e do Consumo Alimentar de Mulheres no Climatério. Revista da Associação Médica Brasileira. São Paulo. Vol. 49. Num. 1. 2003. p.91-95.

- Nakazone, M.A.; Pinheiro, A.; Braile, M.C.V.B.; Pinhel, M.A.S.; Sousa, G.F.; Júnior, S.P.; Brandão, A.C.; Toledo, J.C.Y.; Braile, D.M.; Souza, D.R.S. Prevalência de Síndrome Metabólica em Indivíduos Brasileiros pelos Critérios de NCEP-ATP III e IDF. Revista da Associação Médica Brasileira. São Paulo. Vol. 53. Num. 5. 2007. p. 407-13.

- Nonino-Borges, C.B.; Borges, R.M.; Santos, J.E. Tratamento Clínico da Obesidade. Medicina. Ribeirão Preto. Vol. 39. 2006. p. 246-252.

- Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação – NEPA/UNICAMP. Tabela Brasileira de Composição de Alimentos – TACO. 2ª edição. Versão II. São Paulo. Fórmula. 2006. 113p.

- Philippi, S.T. Tabela de Composição de Alimentos: Suporte para Decisão Nutricional. 2ª edição. São Paulo. Coronário. 2002.

- Piombo, A.C.; Gagliardi, J.; Blanco, F.; Crotto, K.; Ulmete, E.; Guetta, J.; Cucher, G.; Santos, R. Prevalência, Características y Valor Pronóstico del Síndrome Metabólico en los Síndromes Coronarios Agudo. Revista Argentina de Cardiologia. Buenos Aires. Vol. 73. Num. 6. 2005. p. 424-428.

- Rique, A.B.R.; Soares, E.A.; Meirelles, C.M. Nutrição e Exercício na Prevenção e Controle das Doenças Cardiovasculares. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. São Paulo. Vol. 8. Num. 6. 2002. p. 244-254.

- Salve, M.G.C. Obesidade e Peso Corporal: Riscos e Consequências. Movimento & Percepção. São Paulo. Vol. 6. Num. 8. 2006. p. 29-48.

- Santos, C.R.B.; Portella, E.S.; Avila, S.S.; Soares, E.A. Fatores Dietéticos na Prevenção e Tratamento de Comorbidades Associadas à Síndrome Metabólica. Revista de Nutrição. Campinas. Vol.19. Num. 3. 2006. p. 389-401.

- Santos, R.D. III Diretrizes Brasileiras sobre Dislipidemias e Diretrizes de Prevenção da Aterosclerose da Sociedade Brasileira de Cardiologia. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. São Paulo. Vol. 77. Suplemento 3. 2001. p. 1-48.

- Sociedade Brasileira de Hipertensão; Sociedade Brasileira de Cardiologia; Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia; Sociedade Brasileira de Diabetes; Associação Brasileira para Estudos da Obesidade. I Diretriz Brasileira de Diagnóstico e Tratamento da Síndrome Metabólica. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. São Paulo. Vol. 84. Suplemento 1. 2005. p. 3-28.

- Viggiano, C.E. Recomendações Nutricionais na Síndrome Metabólica. Nutrição Profissional. São Paulo. Ano 2. Num. 5. 2006. p. 26-30.

Published
2012-01-15
How to Cite
Gonçalves, A. M. da C., Ximenes, Érika C. e S., & Nascimento, R. P. V. do. (2012). Comparison of the profile of consumption of lipid by elderly women bearer and not bearer of metabolic syndrome participants of a project’s hospital of catholic university of Brazilian. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 2(8). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/81
Section
Scientific Articles - Original