Food and nutritional education with students, parents, and employees in a public school of the metropolitan region of São Paulo

  • Luiza Steimbach Kniss Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.
  • Denis dos Santos Shiguemoto Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.
  • Leslie Andrews Portes Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.
  • Natália Miranda da Silva Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.
  • Danielle Pereira Martins Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.
  • Marianne de Faria Chimello Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.
  • Marcia Maria Hernandes de Abreu de Oliveira Salgueiro Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.
Keywords: School Nutrition, Nutritional status, Food and nutritional education, Food consumption

Abstract

Introduction and objective: The school environment helps the transformation of knowledge obtained in behavioral changes, because students, parents, employees, and teachers get involved in a dynamic way in the process of changes. This study aimed to trace the profile of students, parents and employees in a public school of the metropolitan region of São Paulo, in relation to sociodemographic and anthropometric characteristics from the food consumption and habits of life as well raise awareness them of the adoption of a healthy eating. Materials and methods: It were an intervention study held with 23 parents, 27 employees and 258 students. The nutritional status of parents and employees was reviewed by the Body Mass Index (BMI), correlating it in socioeconomic rank, education, and the food consumption. The nutritional status of the students was determined by indexes: Height for the Age, Weight for the Age, and Body Mass Index for the Age at Z-score according to the World Health Organization (WHO). Results: The parents showed lesser average ages than the employees, 75% of the parents and 85% of the employees were overweight. The parents got lower education than the employees. The employees belonged to high socioeconomic rank (A + B) while the parents belonged to lower socioeconomic rank (C + D-E). 30% of the students were overweight. Discussion and conclusion: It were concluded that the studied group was overweight. The employees are older with higher education and socioeconomic status than the parents. 70% of them need to improve the food consumption and other lifestyle habits.

Author Biographies

Luiza Steimbach Kniss, Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.

Graduanda de Nutrição do Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), Brasil.

Denis dos Santos Shiguemoto, Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.

Graduando de Nutrição do Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), Brasil.

Leslie Andrews Portes, Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.

Profissional de Educação Física, fisiologista do exercício; Doutorando em Ciências da Saúde pela Universidade Federal de São Paulo; Docente do curso de Mestrado em Promoção da Saúde e dos cursos da área da saúde do Centro Universitário Adventista de São Paulo, Brasil.

Natália Miranda da Silva, Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.

Nutricionista pelo Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), Brasil.

Danielle Pereira Martins, Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.

Graduanda de Nutrição do Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP) e bolsista PIBIC, Brasil.

Marianne de Faria Chimello, Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.

Graduanda de Nutrição do Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP) e aluna da Iniciação Cientí­fica, Brasil.

Marcia Maria Hernandes de Abreu de Oliveira Salgueiro, Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), São Paulo-SP, Brasil.

Doutora e Mestre em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública da USP; Professora do curso de Nutrição e do Mestrado em Promoç˜ão da Saúde e coordenadora do curso de Pós-graduação em Nutrição Clí­nica Ambulatorial do Centro Universitário Adventista de São Paulo - UNASP, Brasil.

 

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Published
2020-10-17
How to Cite
Kniss, L. S., Shiguemoto, D. dos S., Portes, L. A., da Silva, N. M., Martins, D. P., Chimello, M. de F., & Salgueiro, M. M. H. de A. de O. (2020). Food and nutritional education with students, parents, and employees in a public school of the metropolitan region of São Paulo. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 13(83), 1078-1090. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1131
Section
Scientific Articles - Original