Revisão sistemática sobre a ação do chocolate, chá, vinho tinto e café na saúde cardiovascular
Resumo
Foram selecionados 23 artigos publicados entre 1981 e 2006 pela American Heart Association (AHA) disponíveis no site, sobre o consumo de café, chá de Camélia sinensis, chocolate e vinho tinto ou uva e analisada sua influencia na saúde humana. Na sua maioria os indivíduos analisados foram mulheres (63%). Dentre os trabalhos analisados, houve 16 ocorrências (69.56%) de resultados positivos na saúde humana, enquanto 4 (17,39%) ocorrências de resultados negativos e 7 (30,43%) ocorrências de efeito nulo com o consumo destes alimentos. Alguns estudos obtiveram tanto resultados positivos e negativos dependendo da quantidade do alimento oferecido ou frequência de consumo. Outros artigos obtiveram resultados positivos e sem efeito no mesmo estudo. O chocolate foi o alimento que percentualmente maior teve efeito na saúde com melhora do perfil lipídico e menor oxidação do LDL colesterol (31,25%). Os estudos com o café e vinho tinto ou uva obtiveram bons resultados em 25% cada com melhora em vasodilatação, diminuição de formação de placas aterogênicas, diminuição de triglicérides (TG), efeito estimulante do sistema nervoso central (SNC) e melhora de fadiga. Dos estudos feitos com o chá, 18,75% apresentaram melhora na função vasomotora, redução de peso e circunferência da cintura e diminuição de colesterol LDL. Outros estudos devem ser feitos mas de acordo com análise é válido incluir na dieta saudável alimentos ricos em antioxidantes pois estes possuem efeito protetor e influem positivamente na recuperação de determinadas doenças.
Referências
Dawber, T.R. The Framingham Study. Harvard University Press, 1980.
Robertson, T.L.; Kato, H.; Gordon. Epidemiologic studies of coronary disease and stroke in Japanese men living in Japan and Hawaii and California: Coronary Heart Disease Risk Factor in Japan and Hawaii. Am J Cardiol. 1997; 39:244-249.
Barna, M.; Biró, G. Atherosclerosis: dietary considerations. World Rev Nutr. Diet. 1989; 59: 126-55.
Jossa, F. Correlates of high density lipoprotein cholesterol in sample of health workers. Prev Med. 1991; 20:700-12.
Yesilbursa, D.; Serdar, Z.; Serdar, A.; Sarac, M.; Coskun, S.; Jale, C. Lipid Peroxides in obese patients and effects of weight loss with Orlistat on lipid peroxide levels. Int J of Obesity. 2005; 29: 142-5.
Kannel, W.B. An overview of risk factor for cardiovascular disease. In: Kaplan NM, Stamler J. Prevention of coronary heart disease: practical management of the risk factors. WB Saunders. 1983; 1-19.
Braunwald, E. Heart disease: A textbook of cardiovascular Medicine. 7th ed (33): 1066-1086, 2001.
Ministério da Saúde – Indicadores e Dados Básicos/FUNASA CENEPi - Sistema de Informações sobre mortalidade - SIM), 2001. Disponível na URL: http://tabnet.datasus.gov.br/.
Farret, J.F. Aplicações da nutrição em cardiologia. In: Farret JF et al. Nutrição e doenças cardiovasculares – Prevenção primaria e secundaria. São Paulo: Editora Atheneu; 2005. p. 3-15.
Silva, B.C.G. Alimentos funcionais em cardilogia. In: Farret JF. Nutrição e Doenças cardiovaculares: Prevenção Primaria e Secundaria. São Paulo: Editora Atheneu; 2005. p. 155-166.
Beecher, G.R. Overview of Dietary Flavonoids: nomenclature, occurrence and intake. American Society for Nutritional Sciences. 2003; 22: 3248S-54.
Davies, M.J.; Judd, J.T.; Baer, D.J.; Clevidence, B.A.; Paul, D.R.; Edwards, A.J.; e colaboradores. Black tea consumption reduces total and LDL cholesterol in mildly hypercholesterolemic adults. J Nutr. 2003; 133: 3298S-3302S.
Nagao, T.; Komine, Y.; Soga, S.; Meguro, S.; Hase, T.; Tanaka, Y.; e colaboradores. Ingestion of a tea rich in cathechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men. Am J Clin Nutr. 2005; 81:122-9.
Dulloo, A.G.; e colaboradores. Efficacy of a green tea extract rich in cathechin polyphenols and caffeine in increasing 24h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr 1999; 70:1040-5.
Chan, P.T.; Fong, W.P.; e colaboradores. Jasmine green tea epicathechins are hypolipidemic in hamsters (Mesocricetus auratus) fed a high fat diet. J Nutr. 1999; 129:1094-101.
Chaudhari, P.N.; Hatwalne, V.G. Effect of epicatechin on liver lipids of rats fed with choline deficient diet. Int J Nutr Diet. 1977; 14:136-9.
Hertog, M.G.L.; Feskens, E.J.M.; Hollman, P.C.H.; Katan, M.B.; Kromhout, D. Dietary antioxidant flavonoids and the risk of coronary heart disease: the Zutphen Elderly Study. Lancet. 1993; 342:1007-11
Wan, Y.; Vinson, J.A.; Etherton, T.D.; Proch, J.; Lazarus, S.A.; Kris-Etherton, P.M. Effects of cocoa powder and dark chocolate on LDL oxidative susceptibility and prostaglandin concentrations in humans. Am J Clin Nutr. 2001; 74:596-602.
Rimm, E.R.; Katan, M.B.; Ascherio, A.; Stampfer, M.; Willet, W. Relation between intake of flavonoids and risk of coronary heart disease in male health professionals. Ann Intern Med. 1996; 125:384-9.
Hertog, M.G.; Sweetnam, P.M.; Fehily, A.M.; Elwood, P.C.; Kromhout, D. Antioxidant flavonols and ischemic heart disease in a Welsh population of men: the Caerphilly Study. Am J Clin Nutr. 1997; 65: 1489-94.
Lorgeril, M.; Salen, P.; Martin, J.L. Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction: final report of the Lyon Diet Heart Study. Circulation. 1999; 99:779-785.
Goldberg, I.J.; Mosca, L.; Piano, M.R.; Fisher, E.A. Wine and your heart: A Science advisory for healthcare professionals from the nutrition committee, council on epidemiology and prevention, and council on cardiovascular nursing of the American heart association. Stroke. 2001; 32:591-594.
Blanco-Colio, L.M.; Valderrama, M.; Alvarez-Sala, L.A.; Bustos, C.; Ortego, M.; Hernandez-Presa, M.A.; e colaboradores. Red wine intake prevents nuclear factor-kB activation in peripheral blood mononuclear cells of healthy volunteers during post prandial lipemia. Circulation, 2000; 102:1020-1026.
Truelsen, T.; Gronbaek, M.; Schnohr, P.; Boysen, G. Intake of Beer, Wine, and Spirits and Risk of Stroke. The Copenhagen City Heart Study. Stroke. 1998; 29:2467-2472.
Lorgeril, M.; Salen, P.; Martin, J.L.; Boucher, F.; Paillard, F.; Leiris, J. Wine drinking and risks of cardiovascular complications after recent acute myocardial infection. Circulation, 2002;106:1465-1469.
Stein, J.H.; Keevil, J.G.; Wiebe, D.A.; Aeschlimann, S.; Folts, J.D. Purple Grape Juice Improves Endothelial Function and Reduces the Susceptibility of LDL Cholesterol to Oxidation in Patients With Coronary Artery Disease. Circulation. 1999; 100:1050-1055.
Ayaori, M.; Ishikawa, T.; Yoshida, H.; Suzukawa, M.; Nishiwaki, M.; Shige, H.; e colaboradores. Beneficial effects of alcohol withdraw on LDL particle size distribution and oxidative susceptibility on subjects with alcohol-induced hipertrygliceridemia. Arterosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. 1997; 17:2540-2547.
Freedman, J.E.; Parker, C.; Liqing, L.; Perlman, J.A.; Frei, B.; Ivanov, V.; e colaboradores. Select flavonoids and whole juice from purple grapes inhibit platelet function and enhance nitric oxide release. Circulation. 2001; 103:2792.
Grassi, D.; Necozione, S.; Lippi, C.; Croce, G.; Valeri, L.; Pasqualetti, P.; e colaboradores. Cocoa reduces blood pressure and insulin resistance and improves endothelium-dependant vasodilation in hypertensives. Hypertension. 2005;46:398.
Alonso, A.; De la Fuente, C.; Beunza, J.J.; Sanches-Villegas, A.; Martinez-Gonzales, M.A. Chocolate consumption and incidence of hypertension. Hypertension. 2005; 46:e21.
Mathur, S.; Devaraj, S.; Grundy, S.M.; Jialal, I. Cocoa products decrease low density lipoprotein oxidative susceptibility but do not affect biomarkers of inflammation in humans. The American Society for Nutritional Sciences. J.Nutr. 2002; 132: 3663-3667.
Osakabe, N.; Baba, S.; Yasuda, A.; Iwamoto, T.; Kamiyama, M.; Takizawa, T.; e colaboradores. Daily cocoa intake reduces the susceptibility of low-density lipoprotein to oxidation as demonstrated in healthy human volunteers. Free Radic. Res. 2001; 34:93-99.
Princen, H.M.G.; Duyvenvoorde, W.; van, Buytenhek, R.; Blonk, C.; Tijburg, L.B.M.; Langius, J.A.E.; e colaboradores. No effect of consumption of green and black tea on plasma lipid and antioxidant levels on LDL oxidation in smokers. Arterosclerosis, Thrombosis and vascular biology. 1998;18:833-841.
Duffy, S.J.; Keaney, J.F.; Holbrook, M.; Gokce, N.; Swerdloff, P.L.; Frei, B.; e colaboradores. Short and Long-term black tea consumption reverses endothelial dysfunction in patients with coronary artery disease. Circulation 2001; 104:151-56.
O’Reilly, J.D.; Mallet, A.I.; McAnlis, G.T.; Young, I.S.; Halliwell, B.; Sanders, T.A.B.; Wiseman, H. Consumption of flavonoids in onions and black tea: lack of effect on F2-isoprostanes and autoantibodies to oxidized LDL in healthy humans. Am J Clin Nutr. 2001; 73:1040-4.
Duffy, S.J.; Vita, J.A.; Holbrook, M.; Swerdloff, P.L.; Keaney Jr, J.F. Effect of acute and chronic tea consumption on platelet aggregation in patients with coronary artery disease. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2001; 21:1084-1089.
Rakic, V.; Burke, V.; Beilin, L.J. Effects of coffee on ambulatory blood pressure in older men and women. Hypertension 1999; 33:869-873.
Dusseldorp, M.; Van Smits, P.; Thien, T.; Katan, M.B. Effect of decaffeinated versus regular coffee on blood pressure. A 12-week double blind trial. Hypertension 1989; 14:563-569.
Phillips, N.R.; Havel, R.J.; Kane, J.P. Levels and interrelationships of serum and lipoprotein cholesterol and tryglicerides. Association with adiposity and the comsumption of ethanol, tobacco and beverages containing caffeine. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1981; 1:13-24.
Dusseldorp, M.; Van Katan, M.B.; Vliet, T.; Van Demacker, P.N.; Stalenhoef, A.F. Cholesterol raising factor from boiled coffee does not pass a paper filter. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1991; 11:586-593.
Deslandes, A.C.; Veiga, H.; Cagy, M.; Piedade, R.; Pompeu, F.; Ribeiro, P. Effect of caffeine on the electrophysical, cognitive and motor responses of the central nervous system. Braz J Med Biol Res. 2005; 38: 1077-1086.
Lopez-Garcia, E.; Van Dam, R.M.; Willett, W.C.; Rimm, E.B.; Manson, J.E.; Stampfer, M.J.; Rexrode, K.M.; Hu, F.B. Coffee consumption and coronary heart disease in men and women: a prospective cohort study. Circulation. 2006; 113:2045-2053.
Souto, A.A.; Carneiro, M.C.; Seferin, M.; Senna, M.J.H.; Conz, A.; Gobbi, K. Determination of trans resveratrol concentrations in Brazilian red wines by HPLC. Journal of Food Composition and Analysis 2001; 4:441-445.
Woodward, M.; Tunstall-Pedoe, H. Coffee and tea comsumption in the Scottish heart health study follow up: conflicting relations with coronary risk factors, coronary disease and all cause mortality. J Epidemiol Community Health 1999; 53:481-487.
Hammar, N.; Andersson, T.; Alfredson, L.; Reuterwall, C.; Nilsson, T.; Hallqvist, J.; Knutsson, A.; Ahlbom, A. Association of boiled and filtered coffee with incidence of first nonfatal myocardial infarction: the SHEEP and the VHEEO study. J Intern Med 2003;253:653-659.
ABIC. Indicadores da indústria do café no Brasil. Estatística – Indicadores da Indústria. ABIC – Associação Brasileira das Indústrias de Café. 2006. Disponível na URL: http://www.abic.com.br/
Autores que publicam neste periódico concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem ao periódico o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Attribution License BY-NC que permitindo o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria do trabalho e publicação inicial neste periódico.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada neste periódico (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial neste periódico.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citaçao do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).